Een van de mooiste agendapunten van onze ALV is het als we mensen kunnen eren die een bijzondere bijdrage aan onze liefhebberij hebben geleverd. Doordat de kandidaten voor een erespeld bijna altijd voorgedragen worden door de collega-fokkers zelf, is het verkrijgen van de NBS-erespeld een eerbetoon vanuit de basis van de liefhebberij. Degene die deze eer te beurt valt, mag hier dan ook met recht trots op zijn.

Wij hebben vandaag twee kandidaten voor een erespeld die deze eer grotendeels danken aan hun inzet voor de liefhebberij in een ondersteunende rol. Tijdens de opening kon ik helaas geen vertegenwoordiger van Aviculture Europe meer welkom  heten omdat dit digitale blad zeer recent is opgehouden te verschijnen. Nico van Benten, Piet Steeman, Sytze de Bruine en anderen hebben ons jarenlang verwend met een fantastisch mooi magazine, waarvoor wij hen bijzonder dankbaar zijn. Naar de verschijning van een nieuwe editie werd halsreikend uitgekeken. Het kan geen kwaad onze waardering hiervoor op deze plaats nogmaals uit te spreken.

Toen het voor Nico op een gegeven moment wat zwaar werd om dit monnikenwerk vol te houden, viel dat weinig mensen op. Het blad bleef punctueel verschijnen met dezelfde kwalitatief uitstekende artikelen erin. Dat was grotendeels de verdienste van één persoon op de achtergrond: Elly Vogelaar. Ofschoon afkomstig uit de hoek van de hoenders, nam zij het redactiewerk van Nico naadloos over. Daarmee heeft zij ons duivenliefhebbers een groot aantal jaren heel veel leesplezier bezorgd.

Toen ik ons plan om jou een erespeld toe te kennen aan de rest van het redactieteam van Aviculture Europe voorlegde, was hun reactie: volkomen terecht maar niks te vroeg. Het geeft aan dat je niet alleen bij de lezers op handen werd gedragen maar ook bij je mede-redactieleden,.

Elly, mag ik je naar voren vragen

Onze tweede kandidaat is ook zo iemand die zich volledig kan wegcijferen. Van een tentoonstelling ziet hij vaak niet veel meer dan de catalogus en de liefhebber die zijn prijzen komt afhalen. Hij is afkomstig uit een familie van dierenliefhebbers die eveneens haar sporen in de sierduivenwereld heeft verdiend maar niet alleen daar.

Als ik het ras noem weet u om wie het gaat.

De Deense Svaber is het ras van vader en zoon Dommerholt, Op de afgelopen Europashow in Herning in Denemarken zond Frits zijn dieren met name voor zijn vader in. Hij wilde heel graag met diens ras in het land van oorsprong aanwezig zijn. Wij hebben Frits echter voorgedragen voor zijn ongelooflijke inzet gedurende meerdere Europashows niet alleen voor KLN maar evenzeer en in gelijke mate voor de NBS. Hij was op al die shows de spil waar de hele administratie op draaide. Frits had de kooinummers, gaf de catalogus en de prijzen uit en was vraagbaak voor zowel fokker, als bestuurder als organisator. Hij heeft naadloos de inzet van zijn vader overgenomen. Frits doet zijn werk onverstoorbaar terwijl hem soms vragen gesteld worden waarvan je je af kunt vragen of daar een antwoord op gegeven moet worden. Meerdere Europashows heeft hij echt maar ten dele gezien.

Jij werkt volledig op de achtergrond en laat niet merken hoe belangrijk jouw inzet is. Vandaar dat het goed is dat wij daar vandaag de aandacht op richten Jouw  werkzaamheden en jouw inzet daarin hebben van veel liefhebbers tevreden inzenders gemaakt.

Thom Laming.