Jeugdshow Laren,

We maken ons nog wel eens over het aantal jeugdleden dat in de loop der jaren wat minder is geworden. Als we eens door de bril van een jeugdlid bekijken, is het eigenlijk ook wel verklaarbaar. Er zijn maar weinig jeugdleden en op de bijeenkomsten van onze verenigingen is er op een enkele uitzondering na, heel dikwijls niet erg veel wat hen interesseert. Het organiseren van een avond voor een enkel jeugdlid is een hele onderneming en loont dikwijls de moeite niet. Daardoor wordt een lidmaatschap voor jeugdleden echter niet aantrekkelijker. Op tentoonstellingen is het vaak van hetzelfde laken een pak. Slechts weinig jeugdleden hebben ingeschreven, dus echte concurrentie is er niet en ook de prijzen die er te winnen zijn, zijn heel vaak niet erg aansprekend voor jeugd. Op de opening van Oneto van vorig jaar hoorde ik de voorzitter daar opperen dat het ter beschikking stellen van waardebonnen voor de Action wellicht een betere optie was dan de vaantjes, standaards en bekers die we gewoon zijn. Een interessante gedachte.

Toch is er ook een andere mogelijkheid voor onze jeugdleden om zich als echte sierduivenliefhebber te manifesteren. We hebben namelijk op 21 september a.s. een nationale jeugdshow van Pels en Pluim in Laren (gld). Op deze tentoonstelling mogen uitsluitend jeugdleden hun dieren inzenden. Eerlijke concurrentie in dezelfde leeftijdsgroep dus. Een tentoonstelling waar wel heel veel gedaan wordt aan activiteiten die de jeugd aanspreken en waar ze zich gemakkelijk een hele dag kunnen vermaken en over dieren kunnen leren. De show heeft elk jaar een speciaal thema. Dit jaar is dat: Jeugdshow Laren goes wild west. De NBS verleent elk jaar haar medewerking aan deze show door de organisatie te ondersteunen, het beschikbaar stellen van een keurmeester en het uitzetten van prijzen.

Er is maar één klein probleem. De ouders van onze jeugdleden zullen de moeite moeten nemen om met hun kroost .hier in te schrijven en er op 21 september naar toe te gaan, maar het zo de moeite waard. Hierin investeren zal niet onmiddellijk het aantal jeugdleden de hoogte injagen maar het levert wel een directe bijdrage aan het aantrekkelijker maken van onze hobby voor onze jeugd.

Mag ik u allen oproepen om hier eens met uw opvolgers in de liefhebberij naar toe te gaan?

Thom Laming