De Structuurduivengroep die in Nederland erkend is, bestaat uit zes rassen waar een ieder wat in kan vinden. De Oud-Hollandse Kapucijn is een bekende vertegenwoordiger van deze groep. Het is een ideaal ras om mee te beginnen. Een goed dier fokken is altijd moeilijk, maar jongen fokken gaat gemakkelijk en er is ook wat goeds te koop in dit ras.

wwb img18

Oud-Hollandse Kapucijn, foto: Dick Hamer

Tevens is de Kapucijn één van de oudste duivenrassen in ons land. Toch is hij nog niet zo lang erkend als sierduif. Pas in 1959 werd het ras na heftige discussies in de sierduivenfokkersbond als ras erkend. Velen vonden het maar een duifje van het boerenerf en geen sierduif. Mede dankzij Henk Moezelaar, de grote voorvechter van de Oud-Hollandse Kapucijn, is deze duif nu zo populair.

wwb img19

Indiase Pauwstaart, foto: Rene Dijkhuizen

Naast de Kapucijn zitten in de Structuurduivengroep natuurlijk de Pauwstaart en de Indiase Pauwstaart. Deze worden over de hele wereld gehouden en zijn oude rassen. De eerste dieren werden rond 1600 vanuit Azië naar Europa gevoerd.

wwb img20

Krulduiven, foto: Peter Goossens

Verder bestaat deze groep uit de Krulduif, de Raadsheer en de Schmalkaldener Moorkop. De Krulduif is waarschijnlijk in Hongarije ontstaan. Het belangrijkste kenmerk is de gekrulde veren, voornamelijk op de vleugelschilden. De Raadsheer is uit India afkomstig. Deze prachtige duif is moeilijk te fokken, maar er is gelukkig in ons land een aantal bekwame fokkers. De kop van de Raadsheer is verstopt in een grote verenbol. De Schmalkadener Moorkop heeft een kraag die groter is als die van de Kapucijn, maar kleiner als die van de Raadsheer. Hoewel Moorkop eigenlijk zwartkop betekent, zijn ze er ook in rood, geel en blauw.
De Structuurduiven vragen niet alleen meer fokkerskunst, maar ook veel verzorging. De naam Structuurduif zegt het al, de veren en de veerinplanting zijn anders en dat vraagt extra aandacht.

Rassen

  • Chinese Meeuw
  • Indiase Pauwstaart
  • Krulduif
  • Oudhollandse Kapucijn
  • Pauwstaart
  • Raadsheer
  • Schmalkaldener Moorkop
  • Seltsjoekenduif

Speciaalclubs
Bij een speciaalclub is veel ervaring en kennis aanwezig omtrent de rassen. Als u geïnteresseerd bent in een bepaald ras, adviseren wij u om eerst contact op te nemen met de bijbehorende speciaalclub. Bijna elk ras wordt wel vertegenwoordigd door een speciaalclub.

Fokkers
Indien u uw keuze hebt gemaakt en u nu op zoek bent naar fokkers van een bepaald ras dan kunt u eens een kijkje nemen op de fokkerspagina van de structuurduiven.