Een groot compliment

In de maanden voorafgaand aan de bondstentoonstelling heb ik er verschillende malen aan getwijfeld of het allemaal wel in orde zou kunnen komen daar in Wijchen. Vooral de berichten over de aantallen Arabische trommelduiven die door de Duitse speciaalclub in een herinneringstentoonstelling aan Harrie Arbeider zouden worden ingestuurd, deden mij het ergste vrezen voor wat betreft de aantallen versus de ruimte.

Het bleek uiteindelijk dat er maar liefst 670 Arabische trommelduiven werden ingestuurd op een totaal aantal van 2500 sierduiven. Toen bleek dat we met dit aantal de grootste van de twee hallen in zijn geheel zouden krijgen, werd mijn zorg een stuk kleiner. Bleef nog wel het besef dat het voor een bondsshow, die een staalkaart van de hier gehouden rassen moet zijn,  natuurlijk niet helemaal een evenwichtig beeld geeft als een vierde van de inschrijvingen uit dieren van één ras bestaat.

Tot zover mijn bespiegelingen vooraf. Toen ik op vrijdag echter bij de keuring aanwezig mocht zijn, verdwenen mijn bedenkingen als sneeuw voor de zon. De mensen van de Gelderlandshow hadden deze tentoonstelling op een hele mooie manier in de hal opgesteld. De tentoonstelling straalde rust uit en de opstelling zag er aantrekkelijk uit. Dank aan al die mensen die hier hard aan gewerkt hebben!

Wat ook positief opviel was de aanwezigheid van de clubshow van de Duitse speciaalclub van Arabische trommelduiven ter gelegenheid van de Harrie Arbeider Gedächtnisschau. Dit was geen gewone clubshow, zelfs niet alleen vanwege de speciale herinnering aan Harrie. Dit was een show waarvan de leden van beide clubs precies aangaven waar het om gaat in onze liefhebberij: plezier en genoegen met onze duiven. De banners links en rechts opgesteld gaven het met hun opschriften duidelijk en nadrukkelijk aan: Met elkaar van de duiven kunnen genieten. En dat deden ze, niet alleen bij de kooien maar ook met elkaar bij het trommelkampioenschap en in hun vriendschappen met elkaar en naar derden toe.

Weer een speciaalclub die een visitekaartje voor onze liefhebberij is! Met zulke speciaalclubs, en daar mogen we ook de Ringslagerclub en de SIS rustig bij rekenen, kan het toch niet moeilijk zijn om de buitenstaander uit te leggen wat een meerwaarde het houden van duiven en het bezoeken van evenementen als shows kan betekenen.

Daar moeten we met zijn allen wel werk van maken want we kunnen dat niet aan eenlingen over laten!

Thom Laming