In de Kipduivenrassen onderscheiden we verschillende rassen. In deze groep zijn ook grote verschillen aanwezig. Van klein en gerond naar groot en gerond, van gerond in type naar vierkant in type. Bij verschillende rassen is de stand opgericht met vaak hele lange halzen en benen. Kleur en tekening zijn volop voorhanden, kortom voor ieder wat wils.

Maltezer Kipduiven, foto: Comb. Goossens

Van de kipduiven is de Modena de bekendste. Deze duif werd in de Italiaanse stad Modena als lokduif gebruikt en beschikt dus over goede vliegeigenschappen. Er zijn van de Modena meerdere afgescheiden rassen zoals Duitse Modena’s en Engelse Modena’s. Elegantie is een eigenschap die bij een Duitse Modena thuis hoort.

Duitse Modena’s, foto: Bianca van den Berk

Lijkt de Duitse Modena een gemakkelijk ras om mee te beginnen, een Florentiner en een Huhnscheck zijn echt rassen voor topfokkers. Een goede Huhnscheck met een goede tekening is moeilijk om netjes op de show te brengen, daar moet men soms heel wat aan bijwerken. Men moet er dus echt 100% achter staan als men zo’n ras gaat fokken.

Ook de Kingduiven behoren tot de kipduiven.

Rassen

De keuze is in deze groep niet zo groot wat rassen betreft, want er zijn maar zes rassen erkend. In kleurslagen echter is in deze groep altijd wat te vinden.

  • Duitse Modena
  • Engelse Modena
  • Florentiner
  • Huhnschecke
  • King
  • Maltezer Kipduif

Speciaalclubs

Bij een speciaalclub is veel ervaring en kennis aanwezig omtrent de rassen. Als u geïnteresseerd bent in een bepaald ras, adviseren wij u om eerst contact op te nemen met de bijbehorende speciaalclub. Bijna elk ras wordt wel vertegenwoordigd door een speciaalclub.

Fokkers

Indien u uw keuze hebt gemaakt en u nu op zoek bent naar fokkers van een bepaald ras dan kunt u eens een kijkje nemen op de kipduiven.