Door het lidmaatschap van een kleindiersportvereniging of een sierduivenvereniging worden er allerhande dimensies aan de sierduivensport toegevoegd. Op verenigingsavonden legt u contacten met andere liefhebbers, doet u kennis op over uw favoriete ras en krijgt u allerhande informatie over de verzorging. Ook komt zo een heel ander element in beeld: het leveren van een sportieve strijd op tentoonstellingen.

Sierduivenliefhebbersverenigingen
Er zijn in Nederland 20 specifieke sierduivenliefhebbersverenigingen. Er zit er dus altijd wel eentje bij u in de buurt. Bij zo’n vereniging kunt u uw ringen en uw fokkerskaart bestellen. Ook worden er vaak lezingen, hokbezoeken en tentoonstellingen gehouden. Hier een link naar een overzicht van deze Sierduivenverenigingen.

Speciaalclubs
Bij een speciaalclub zitten mensen die allemaal hetzelfde ras fokken. Deze mensen hebben vaak veel ervaring en kennis omtrent de rassen. Als u geinteresseerd bent in een bepaald ras is het dus aan te raden om contact op te nemen met en/of lid te worden van een speciaalclub. Bijna elk ras wordt wel vertegenwoordigd door een speciaalclub. Hier een lijst van alle Speciaalclubs in Nederland.

Plaatselijke verenigingen
Naast de specifieke sierduivenliefhebbersverenigingen zijn er ook zo’n 300 gemengde verenigingen, waar naast duivenfokkers ook veel kippen- en konijnenfokkers lid van zijn. Ook hier kunt u ringen en fokkerskaarten bestellen. Hier een lijst van Gemengde verenigingen in Nederland.

Tentoonstellingsorganisaties
Er zijn ook verenigingen die zich specifiek richten op het organiseren van een tentoonstelling. Zie onder Tentoonstellingsorganisaties.

Vliegduivenverenigingen
Naast de “showduiven”-verenigingen zijn er ook nog twee vliegduivenverenigingen lid van de NBS.

Nederlandse Vereniging van Sierduivenkeurmeesters
Dit is de vereniging waarvan elk erkend sierduivenkeurmeester lid dient te zijn. Voor meer informatie, klik op Keurmeesters-vereniging.